ΚΑΚΟΠΕΤΡΟΣ

ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Λίγα λόγια για το χωριό

Μαρτυρικός Κακόπετρος Κισσάμου

Ο Κακόπετρος είναι ένα όμορφο καταπράσινο χωριό της Ανατολικής Κισσάμου στα σύνορα με το Σέλινο, με εννιά μικρούς και απομακρυσμένους οικισμούς. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο από 400 μέχρι 800 μέτρα και απέχει 35 χλμ. από τα Χανιά. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 86 κάτοικοι.

Για την ονομασία του χωριού δύο εκδοχές υπάρχουν. Η μία αναφέρεται στο κακοτράχαλο του εδάφους και η άλλη, που είναι η επικρατέστερη, στον κακό Πέτρο όπως τον ήθελαν οι Τούρκοι, που έζησαν στο χωριό γύρω στα 1680. Είχε το σπίτι του στην κεντρική πλατεία δίπλα στη βρύση και ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων της Καντάνου, που έπρεπε υποχρεωτικά να περάσουν απ΄ εκεί πηγαίνοντας για τα Χανιά ή για να γυρίσουν στο Σέλινο.

Ο Κακόπετρος δεν έλειψε από κανέναν απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους και ο φόρος αίματος, που έχει πληρώσει είναι τεράστιος σε σύγκριση με τον πληθυσμό του. Ιδιαίτερα στη γερμανική κατοχή οι κατακτητές έδειξαν απίστευτη βαρβαρότητα εις βάρος των ντόπιων και υπήρξαν μαζικές εκτελέσεις αμάχων, ακόμη και γυναικών με τα μωρά τους, το 1941, το 1943 και κορυφώθηκαν το 1944.

Η ιστορία

Ο Κακόπετρος δεν έλειψε από κανέναν απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους και ο φόρος αίματος, που έχει πληρώσει είναι τεράστιος σε σύγκριση με τον πληθυσμό του. Από τη μάχη του Δρομονέρου το 1896, τον Μακεδονικό Αγώνα, τη Μικρασιατική εκστρατεία και τέλος την περίοδο 1941-1944, με την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς και την Αντίσταση. Με την τελευταία περίοδο της ναζιστικής κατοχής να είναι εκείνη που άφησε και τα μεγαλύτερα σημάδια πάνω στο χωριό.

Οι γειτονιές

Όπως όλα τα χωριά της περιοχής αποτελείται από πολλές ξεχωριστές γειτονιές και δεν έχει πυκνή δόμηση. Οι γειτονιές αυτές είναι τα Τσιχλιανά, το Σελί, τα Μιχελιανά, τα Μπερεθιανά, το Μετόχι, το Σχολείο, τα Παπαδιανά, τα Χατζιανά, τα Γανιανά, τα Κοτσυφιανά και ο Ποντικού Πλάτανος.

Οι εκκλησίες

Οι Εκκλησίες που υπάρχουν μέσα και έξω από το χωριό δηλώνουν την μεγάλη ιστορία και το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων του.